Brněnský deník

02.07.2014 09:20

 

 

 

Hlídání polí s česnekem? Majitelé na nich stanují

  

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/Attila Racek

dnes 05:54

Jižní Morava – Období sklizně zeleniny na jižní Moravě sotva začalo. Zemědělci si ale budou muset pospíšit. Pole se totiž stávají častým cílem zlodějů. Nejčastěji z nich mizí česnek.

O tom, že pachatelé jsou často rychlejší než sběrači, se v těchto dnech přesvědčili například v Louce na Hodonínsku. „Sklizeň podle zemědělců ještě ani pořádně nezačala a zloděj už z volně přístupného pole stihl ukrást sto kilogramů česneku," informovala o jednom z posledních případů policejní mluvčí Kamila Haraštová. Dodala, že škoda je patnáct tisíc korun.

Nepříjemné překvapení čekalo jednoho rána ke konci června také na majitele pole s česnekem ve Starovičkách na Břeclavsku. „Zjistil, že plodinu už sklízet nemusí. Práci za něho vykonal zloděj, který si odvezl kolem padesáti kilogramů česneku. Krádeží způsobil škodu deset tisíc korun," sdělila policejní mluvčí.

Tři krádeže česneku zaznamenali policisté také na Znojemsku. Zloději se tam vydali na pole do Bantic a Hostěradic. Celkově ukradli přibližně osmdesát kilogramů této plodiny. Majitelům způsobili neznámí pachatelé újmu přesahující jedenáct tisíc korun.

Zloději přijeli i náklaďákem

Zemědělci i policisté se shodují, že se nedá přesně říct, zda jsou pachatelé častěji jednotlivci nebo celé skupiny. „Zaznamenali jsme jak případy, kdy byl pachatelem člověk, který kradl jen několik kilogramů pro svou vlastní potřebu, tak situace, kdy k poli přijel rovnou náklaďák," popsal svou zkušenost předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Znojemská policení mluvčí Lenka Drahokoupilová doplnila, že jen málo případů krádeží na polích se podaří policistům objasnit. „Pokud nechystneme pachatele přímo při činu, je obtížné ho vypátrat. Zelenina totiž není nijak značená, nedá se poznat, zda česnek na stánku je kradený, nebo z vlastního pole," vysvětlila mluvčí.

Bojovat proti krádežím je podle zemědělců velmi náročné. „Menší pěstitelé si nemohou dovolit platit si hlídače. Pole proto chodíme sami kontrolovat přes den i v noci sami," uvedla pěstitelka Eva Vymazalová z Klobouků u Brna.

Stejný postup volí také zemědělec z Dambořic na Hodonínsku Tomáš Kratochvil. „Letos byla úroda asi o čtrnáct dní dřív než obyvkle. Většinu úrody česneku proto již máme sklizenou. Zbývá jen několik kilogramů. Ty jsou ale na poli, na které naštěstí vidíme rovnou z okna," popsal Kratochvil.

Zeman zmínil, že není neobvyklé, že zemědělci na svých polích dokonce nocují, aby svou úrodu ochránili.

Krádeží česneku na jižní Moravě podle zemědělců přibylo v posledních přibližně třech letech. To se totiž zvýšila poptávka po českém česneku. „Lidé si uvědomili, že i když je zdejší česnek drahší než ten dovážený například z Číny, jeho kvalita je nesrovnatelná," vysvětlila majitelka česnekových polí Vymazalová.

Cena za kilogram českého česneku se pohybuje okolo dvou set korun. Dovážený česnek se dá pořídit i za padesát korun za kilogram. „Českých pěstitelů ale není v současnosti tolik, aby pokryli poptávku zákazníků. Každý člověk totiž v průměru spotřebuje ročně sedmdesát dekagramů česneku. Na to by bylo potřeba tisíc hektarů česnekových polí. v celé České republice jich je ale jen tři sta hektarů," sdělil Zeman.

Z polí ale nemizí jen česnek. „Zloději kradou veškerou zeleninu, po čenseku je to ještě hlavně hrách. Jediné, co nechávají bez povšimnutí je chmel. Ten je totiž samostatně nepoužitelný," dodal předseda unie.

Autor: Michaela Římanová

www.denik.cz